Volleyball Improvements - Texas Christian University — Fort Worth, Texas

Info

The TCU Volleyball Improvements included a renovation to the existing intramural beach volleyball courts between the Recreation Center and Milton Daniel Hall and an addition to the Recreation Center to accommodate locker rooms for both the beach and indoor volleyball teams. 

The two existing intramural beach volleyball courts were renovated to accommodate four NCAA/AVCA regulation beach volleyball courts and associated site lighting.  To account for grading challenges, brick veneer retaining walls provide the court boundaries, allowing for plenty of space for team tents on the south side.  Crowds can enjoy the matches from three sides of the court, as well as from the surrounding buildings, creating a dynamic and lively space during tournaments. 

The volleyball locker room addition is approximately 4,000 sf of lounge and locker room space.  This addition also creates a formal entry for spectators to the indoor volleyball competition gym.  The exterior architecture blends seamlessly with the existing building by utilizing similar metal panel and canopy details and a matching brick blend.  Large corner windows and a folding glass wall facing the beach volleyball courts allow players to support their team while still preparing for their own match from the lounge space.  A purple volleyball net inspired ceiling feature and purple glass tile wall reinforce the TCU Volleyball brand. In the locker rooms, custom wood lockers with purple LED lighting in an arched formation strengthen the spirit of comradery and team work off of the court.  The large dry bar and shower area is centrally located to allow for interaction and interconnection between the beach and indoor volleyball teams.  Mirrors and shower heads are mounted slightly higher than usual to be at a more comfortable height for the volleyball players.